Dekanımız Prof. Dr. Kürşad Zorlu'ya Uluslararası Türk Akademisinden Madalya

Dekanımız Prof. Dr. Kürşad Zorlu’ya,  merkezi Kazakistan’da bulunan Uluslararası Türk Akademisi tarafından Türk Dünyası ve Türk Dilinin tanıtımına yaptığı katkılarından dolayı Vilhelm Thomsen Madalyası verildi.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nur Sultan Nazarbayev tarafından kurulan ve tüm Türk Cumhuriyetlerinin üyesi olduğu ortak bir kuruluş olarak faaliyetlerini yürüten Uluslararası Türk Akademisi Başkanı Darhan Kıdırali, düzenlenen tören ile Türk Dili'nin tanıtımına yaptığı katkılardan ötürü Dekanımız Prof. Dr. Kürşad Zorlu'ya 'Vilhem Thomsen Madalyası' verdi.

Vilhem Thomsen

Vilhelm Ludwig Peter Thomsen ya da Vilhelm Thomsen (25 Ocak 1842 – 12 Mayıs 1927) Danimarkalı dilbilimci ve Türkolojist. Başlangıçta ilahiyat okumuş ancak sonradan filoloji'ye odaklanmıştır. Macarca ve Fince öğrenmiştir. 1869 yılında Doktora derecesini almıştır. Kopenhag Üniversitesinde Profesör olmadan önce bir yurttaşlık okulunda Yunanca Dersler vermiştir. Thomsen, dilbilimine önemli katkılarda bulunmuştur. Germen, Baltık ve Hint-İran dillerinin Fince'ye etkisi de buna dahildir. 15 Aralık 1893'de, Rus Türkolog Friedrich Wilhelm Radloff (Vasili Vasilyeviç Radlof)'un yardımları ile Orhun Kitabeleri'ni çözümlemiştir.

Uluslararası Türk Akademisi

3 Ekim 2009 tarihinde Azerbaycan’ın Nahçıvan şehrinde düzenlenen Türk Dili Konuşan Devlet Başkanlarının 9.Zirvesinde Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev Türk dünyası ile ilgili araştırmalar yürütmeklegörevli uluslararası bilimsel merkez kurmayı önermiştir.

Türk Akademisi 25 Mayıs 2010 tarihinde Kazakistan’ın başkentiAstana’da bulunan Barış ve Uzlaşma Sarayı’nda kurulmuştur. Araştırma merkezinin açılış törenine Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ve o dönemin Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile birlikte Kazakistan, ABD, Rusya (Tataristan,Başkurdistan, Çuvaşistan, Yakutistan), Özbekistan, Kırgızistan ve Ukraynadevletlerinden ünlü Türkolog akademisiyenler katıldı.

Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te 22-23 Ağustos 2012 tarihinde düzenlenen Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi’nin2. Zirvesinde Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, Azerbaycan CumhuriyetiBaşbakanı Artur Rasizade Türk Akademisine uluslararası statünün verilmesinedair anlaşmayı imzaladılar. Onay işlemlerinin tamamlanmasından sonra 2010 yılından itibaren Astana’da Kazakistan Cumhuriyeti Eğitim ve Bilim Bakanlığına bağlı olarak çalışmalarını yürüten Türk Akademisi, 28 Ağustos 2014 tarihinde uluslararası teşkilat statüsünü kazandı. Böylece, Türk Dili konuşan dört devlet tarafından (Azerbaycan Cumhuriyeti, Kazakistan Cumhuriyeti, Kırgızistan Cumhuriyeti ve Türkiye Cumhuriyeti) gönüllü olarak kurulan uluslararası bilim merkezi, çalışmalarını “Uluslararası Türk Akademisi” (ITA – International Turkic Academy) adı altında sürdürmeye başladı.

Amacımız: Türk dünyasının eski çağlardan günümüze kadarki tarih, dil, edebiyat ve kültürünü araştırmak, Türk devletlerinin insanlık medeniyetindeki yeri ve katkısını orijinal kaynaklar temelinde tesbit etmek ve Türk dünyasıyla ilgili bilimsel araştırmaları koordine eden eşsiz bir merkez haline gelmek.

Misyonumuz: Türk halklarının bilimsel kuruluşlarınabilim ve eğitimkonusunda yardımcı olmak, Türk dilini konuşan ülkelerdeki aydınların girişimlerine destek vermek ve onları düzenli olarak bir araya getirmek.

Darhan Kıdırali

Darhan Kuandıkoğlu Kıdırali, Kazak tarihçi, yazar ve Uluslararası Türk Akademisi başkanı.

Kazakistan Yazarlar Birliği, Uluslararası “PEN” kulübü, Cengiz Aytmatov Akademisi, UNESCO ve ISESCO Ulusal Komisyonu’nun üyesi. 2016 yıl Temmuz'dan itibaren Kazakistan’ın ulusal gazetesi Egemen Qazaqstan'ın Yönetim Kurulu Başkanı.

16 Nisan 1974 yılında Türkistan Eyaleti'nin Tülkibas ilçesinde doğdu. Almatı’da yatılı devlet okulunda Kazak Dili ve Edebiyatı okudu. 1988'den itibaren şiirleri ve makaleleri gazete ve dergilerde yayınlanmaya başladı.

23.02.2021 10:17