"Yüzyılın Vahşeti Hocalı Soykırımı" Konulu Panel Düzenlendi
Soykırımın yıl dönümünde; unutmadık, konuştuk…
Uyumlaştırıcılığı Dekanımız Prof. Dr. Kürşad Zorlu tarafından yapılan “Yüzyılın Vahşeti Hocalı Soykırımı” paneli 25.02.2021 Perşembe Saat 17:00’de çevrim içi olarak gerçekleştirildi.
Panel protokol konuşmaları, Azerbaycan Ankara Büyükelçisi Sayın Hazar İbrahim, Azerbaycan Milletvekili ve Haydar Aliyev Vakfı Temsilcisi Sayın Soltan Mammadov ve Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu Üyesi Sayın Doç. Dr. İsmail Safi tarafından gerçekleştirildi.
Programı yöneten ve sunan dekanımız Zorlu, “Bu etkinlik bir yönü ile birbirimizi hatırlama, görüşlerimizi aktarabilme ve böylesine anlamlı bir günü insanlarımıza anlatabilme amacı taşımaktadır” diyerek sözü Türkiye Gazetesi yazarı Sayın Meryem Aybike Sinan’a bıraktı.
Konuşmasında Sinan, bugünün Türk tarihinde belki de en karanlık günlerden biri olduğunu söyleyerek, “Hocalı katliamı sadece Azerbaycan tarihine değil tüm Türk tarihine aittir. Hocalı bizimdir, bütün Türk Dünyasının ortak meselesidir. Yaşananlar Türk tarihinin bir parçasıdır” vurgusu yaptı. Konuşmasında en çok dikkat çeken hususlardan biri ise Hocalının bedelinin Ermenistan’a ödetilmediği ve dünyaya yeteri kadar anlatılmamış olmasıdır. Soykırımın, Türk dünyasının ortak girişimi ile sinema, televizyon dizileri ve kitaplar gibi görsel, işitsel ve edebi sanatlar aracılığıyla tüm dünyaya anlatılması gerektiği belirten Sinan, “Hocalı dosyasının raflardan indirilerek tüm dünya nezdinde Ermenistan’dan hesabının sorulması gerektiğine inanıyorum. Ermenistan’ın insanlık suçu ile yargılanması gerek. Filmler, diziler yaparak dünyaya anlatmak gerek” dedi. Sinan, “Hocalıyı romanlaştırmalıydım!” özeleştirisiyle konuşmasını sonlandırdı.
Konuşmasından ötürü Sayın Sinan’a teşekkürlerini sunan Dekanımız Prof. Dr. Kürşad Zorlu, bu tip girişimlerin (sinema filmi) olduğunu ancak daha geniş çaplı ve daha büyük kitlelere ulaşacak yapımların da hayata geçirilmesi konusunda Sayın Sinan’a katıldığını belirterek sözü Bayburt Üniversitesi Öğretim Üyesi Sayın Dr. Ramin Sadıgov’a bıraktı.
Konuşmasında Sadıgov, Selçuklu Türklerinin Anadolu topraklarına girdiklerinde Bizans baskısından bunalan Ermenilerin onları dualarla karşıladığı ve 1800-1900’lü Çarlık yönetimi Kafkasya’sında Azeri ve Ermeniler arasında ciddi bir problem olduğuna dair herhangi bir kanıtın bulunmadığı gibi örnekler vererek; geçmişte Türk-Ermeni ilişkilerinin çok daha yakın ve dostane olduğunu söyledi. Ermenistan devletinin kendi toplumunu Türklere karşı nefret ile güdülediğine vurgu yapan Sadıgov, Ermenistan’ın hakkı olmayan toprakları talep ettiğini, bölgeyi sürekli terörize ettiğini ve bölgedeki Azeri köylerini sürekli taciz ettiğini belirtti. Sözlerine, Ermenistan’ın işgal ettiği bölgeleri her türlü kültürel erozyona maruz bıraktığını, kültür ve medeniyeti tamamen silmeye çalıştığını, mezarlara kadar tahrip ettiğini söyleyerek devam eden Sadıgov, Ermenistan’ın pek çok yalan propaganda ve asılsız soykırım iddialarıyla dünyayı kandırdığını belirterek konuşmasını sonlandırdı.
Konuşmasından ötürü Sayın Sadıgov’a teşekkürlerini sunan Dekanımız Prof. Dr. Kürşad Zorlu, Sayın Ramin Sadıgov’u bir gün üniversitemizde, kampüsümüzde ağırlamayı istediğini ve hatta salgın tehlikesi azaldığında veya ortadan kalktığında Türkiye – Azerbaycan arasında geniş kapsamlı bir sempozyum düzenlenerek tüm meseleler hakkında bir tartışma fırsatı oluşturulabileceği temennisinde bulundu.
Katılımcıların önemli bilgiler paylaştığı Hocalı katliamıyla ilgili yapılan panelde iki önemli başlığın ön plana çıktığı görüldü. Birincisi, Türkiye ve Azerbaycan tarafından ortak bir film yapılması, diğeri ise Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu Üyesi Sayın Doç. Dr. İsmail Safi’nin Hocalı’da yapılanların bir soykırım olarak kabul edilmesi için meclise yeniden gönderilmesi halinde bu kez durumun farklı olabileceğini ifade etmesiydi.
Program sonunda dinleyicilerin sorularını da yanıtlayan katılımcılarımız, böyle bir etkinlik ile bir araya gelerek fikir alışverişi ortamı sağladığı için Dekanımız Zorlu’ya teşekkürlerini ilettiler.
Program sonunda tüm katılımcılara, değerli fikirleri için teşekkür eden Dekanımız Zorlu, böyle bir etkinlikte tekrar bir araya gelme temennisi ile programı sonlandırdı.
PANELİMİZİN KAYDINI İZLEYEBİLİRSİNİZ
Hocalı’da Ne Oldu?
Hocalı Katliamı, Karabağ Savaşı sırasında 26 Şubat 1992 tarihinde Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı kasabasında yaşanan ve Azeri sivillerin Ermenistan'a bağlı kuvvetler tarafından akıl almaz işkencelere maruz bırakılarak toplu şekilde katledilmesi olayıdır.
Resmî açıklamalara göre saldırıda 106'sı kadın, 83'ü çocuk olmak üzere toplam 613 Azeri katledilmiş 487 kişi ise ağır yaralı olarak kurtulmuştur. Ermenilerin 1275 kişiyi esir aldığı katliamda, esir alınan 150 kişiden hala haber alınamamıştır.
Hazar İbrahim Kimdir?
1995-1999 yıllarında Bakü Devlet Üniversitesi Uluslararası İlişkiler ve Uluslararası Hukuk Fakültesi’nde lisans eğitimi, 2000-2001 yıllarında Roma’da NATO Savunma Koleji’nde ileri düzey askeri kurs eğitimi, 1999-2002 yıllarında Bakü Devlet Üniversitesi Uluslararası İlişkiler ve Uluslararası Hukuk Fakültesi’nde yüksek lisans eğitimi, 2003-2005 yıllarında ise ABD’de Georgetown Üniversitesi Güvenlik Çalışmaları Fakültesi’nde yüksek lisans eğitimi almıştır.
5 Ekim 2017 tarihinde Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev tarafından Azerbaycan Cumhuriyeti’nin Olağanüstü ve Tam Yetkili Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçisi olarak atanmıştır.
Soltan Mammadov Kimdir?
1991-1996'da Azerbaycan Devlet Petrol Akademisi'nden (ASOA) üretim süreçlerinin otomasyonu alanında derece ile mezun oldu. 2002 yılında Azerbaycan Devlet Petrol Akademisi'nden (ASOA) mezun oldu. 2005 yılında Hazar Üniversitesi'nden halk sağlığı yönetimi alanında yüksek lisans derecesi aldı.
9 Şubat 2020 tarihinde yapılan milletvekili seçimlerinde 14. Hazar seçim bölgesinden aday olan Soltan Mammadov, VI. Toplantısı Milli Meclis milletvekili seçildi. 10 Mart 2020'de göreve gelen Soltan Memmedov, Parlamento Çalışma ve Sosyal Politika Komisyonu, Sağlık Komitesi üyesi ve Azerbaycan-Fransa parlamentolar arası ilişkiler çalışma grubunun başkanı oldu.
Doç. Dr. İsmail Safi Kimdir?
Siyaset Bilimi Uzmanı; Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünü bitirdi. Yüksek lisans ve doktorasını Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde yaptı. Milli Güvenlik Akademisinden mezun oldu.
Fatih ve TOBB Üniversitelerinde siyaset üzerine dersler verdi. Uluslararası Bağımlılıkla Mücadele Örgütü (ICAA) Türkiye Milli Komite Başkanlığı, Avrasya Sivil Toplum İş birliği Derneği Genel Başkanlığı, Uluslararası Karadeniz ve Hazar İş birliği Vakfı (BSCSIF) Türkiye Direktörlüğünü yaptı. İngiltere'de Conservative Party ve ona yakın NGO'lar üzerine çeşitli çalışmalarda bulundu. Adalet ve Kalkınma Partisi Kurucular Kurulu Üyesi oldu. Yayınlanmış 1 kitabı bulunmaktadır. Avrasya ve Türk Dünyası çalışmalarından dolayı Azerbaycan Uluslararası Bilimler Akademisince "Fahri Profesör” lük unvanına layık görüldü. 24. Dönemde Karadeniz Ekonomik İş birliği Parlamenter Asamblesi (KEİPA) Türk Grubu Başkanlığına seçildi.
Meryem Aybike Sinan Kimdir?
Gazeteci-Yazar, Türkolog – Malatya’da doğdu. İlk hikâyesi ortaokul yıllarında yayımlandı. Ondokuz Mayıs üniversitesi, Türkoloji Bölümü'nden, Türkolog unvanıyla mezun oldu. Kubbealtı, Somuncu Baba, Yeni Dünya, Kümbet, Tercüman, Türkiye gibi gazete ve dergilerde makaleleri yayımlandı. Halen Türkiye Gazetesi’nde yazmaktadır. “Şefi”, “Raziye Begüm Sultan” ve “Kelimelerin Sultanı Mihri Hatun” gibi pek çok yayınlanmış kitabı bulunmaktadır.
Dr. Ramin Sadıgov Kimdir?
1977’de Azerbaycan’da doğdu. 1999’da İstanbul Üniversitesi Tarih Bölümü’nden mezun oldu. 2003’de Marmara Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü’nde yüksek lisansını, yine aynı üniversitede 2009’da doktorasını tamamladı. 2010-2014 yıllarında Azerbaycan Muallimler Enstitüsü’nde öğretim üyeliği ve Azerbaycan Bilimler Akademisi’ne bağlı Şeki Regional Merkezi’nde bilim sekreterliği görevinde bulundu. 2014’te Türkiye’ye dönen Ramin Sadıgov halen Bayburt Üniversitesi’nde doktor öğretim üyesi olarak çalışıyor. Rusça ve İngilizce bilen Sadıgov, daha çok Kafkasya tarihi, Osmanlı-Rusya, Rusya-Azerbaycan, Rusya-Ermenistan ve Azerbaycan-Ermenistan ilişkileri üzerine, aynı zamanda Bolşevik Devrimi ile Rusya’nın 20. Yüzyıl başlarındaki askeri ve siyasi tarihi üzerine çalışmalar yapıyor.
Sosyal Medyada Bizi Takip Edin!
26.02.2021 14:43