FAKÜLTEMİZDE GÜNCEL EKONOMİK KONULAR KONFERANSLA ANLATILDI

Yer: İİBF Konferans Salonu

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından “Türkiye’de ve Dünyada Meydana Gelen Son Gelişmelerin Dünya ve Türkiye Ekonomisine Yansımaları ve Beklentiler, Bankacılıkta İş Fırsatları, Merkez Bankası Para Politikalarının Ekonomi, Bankacılık Sektörü ve Piyasa Etkileri” konularının ele alındığı konferans verildi.

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu’nda Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Yılmaz Ertürk’ün katılımıyla gerçekleştirilen konferansa Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Kadir Özköse, fakülte dekanları, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Kadir Özköse, ülkemizde son dönemlerde yaşanan olumsuz gelişmelere değinerek şunları söyledi: “Gerek yurt içinde gerekse yurt dışında bizim milli birliğimiz, bütünlüğümüzü, bağımsızlığımızı, devletimizin ve vatanımızın güçlü yarınlara yürüyüşünü durdurmak isteyen bir takım entrikalar, hesaplar ve devletimize, milletimize kast eden çevrelerin olduğunu görmekteyiz. Bugün Türkiye’nin ekonomik ve iktisadi gelişmesinde önünü kesmek isteyen ve para politikalarında ekonomik gelişmelerde ülkemizin yarınlarına kement vurma çabası içerisinde olan yurt içi veya yurt dışında bir takım mihrakların oyunlarına gelmemek için her şeyden önce ekonomik gücümüzü elimize almamız gerekiyor. Dolayısıyla İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi olarak bizlerin sadece teorik bilgilerle değil, sahaya inerek girişimcilik ruhunu geliştirmek, para politikalarının bugününü ve yarınını doğudan belirleyen isimler konumuna gelmek ülkemize sahip çıkmamızın bir gereğidir.”

Bugün gerçekleştirilen konferansın İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde okuyan öğrenciler için önemli bir fırsat ve imkân olduğunu belirten Prof. Dr. Kadir Özköse, Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Yılmaz Ertürk’e katılımlarından dolayı teşekkür etti.

Açılış konuşmalarının ardından Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Yılmaz Ertürk’ün konuşmacı olarak katıldığı konferansta Türkiye’de ve dünyada meydana gelen son ekonomik gelişmelerin Dünya ve Türkiye ekonomisine yansımaları ele alındı.

Tüketici ve yatırımcı güveninin azalması, zayıflayan talep koşulları, kredi iştahının ve talebinin azalması, küresel ölçekte artan borç stoku ve gelir adaletsizliğinin artmasının küresel ekonomideki yavaşlamanın temel nedeni olduğunu belirten Ertürk,  yıllara göre düşük ve negatif faiz politikalarını dünya ülkeleri üzerinden örneklerle anlattı.

İşsizliğin Türkiye’nin yapısal sorunları arasında yer aldığını kaydeden Ertürk, “Türkiye’nin uzun yıllar başını çektiği bir sorunu var ki bu da işsizliktir. İşsizlik oranının artmasının bir nedeni olarak, Türkiye’de son yıllarda iş gücüne katılım oranın artmasını söyleyebiliriz. Aynı zamanda artan nüfus, yaşanan küresel hadiseler işsizlik oranlarını bir hayli arttırmıştır.” diye konuştu. Ekonomik aktiviteyi desteklemek amacıyla alınan tedbirler ve Ekonomi Koordinasyon Kurulu kararları hakkında bilgiler aktaran Ertürk, öğrencilerin sorularını yanıtladı.